ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ από Αγριελιά ΑΡΓΥΡΗ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΟΥ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ από Αγριελιά ΑΡΓΥΡΗ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΟΥ Τηλ. - tel : 0030 - 6936 950699 , 6936 882 064 , 22330 92368 , 2233080655
ΠΛΑΤΕΙΑ Αγ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ , ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Βρισκόμαστε στην πλατεία του χωριού απέναντι από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ , γι αυτό απλά ρωτάτε που είναι το δημ. σχολείο για να μας βρείτε , το δικό μας είναι αποκλειστικά Φυτώριο ΕΛΙΑΣ μόνο από Αγριελιά και οι τιμές μας είναι πάντα χονδρικής μιας και είμαστε παραγωγοί και δεν υπάρχουν μεσάζοντες!
Η Αγριελιά είναι θάμνος μακρόβιος, στην ουσία αθάνατος ,αυτό είναι ένα προσόν που μεταφέρεται στο δένδρο που κάνουμε από αγριελιά και γι΄αυτό αντέχει.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Ποικιλίες ελιάς από το φυτώριο μας για το 2019 -20





Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea) είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Την μετέφεραν είτε
Έλληνες άποικοι είτε Φοίνικες έμποροι. Όπως αναφέρει ο Πλίνιος, κατά το 580 π.Χ, ούτε το Λάτιο ούτε η Ισπανία ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της.

 Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό.
Η ελιά ευδοκιμεί σε κλίματα εύκρατα χωρίς ακρότητες θερμοκρασίας (με μέση ετήσια θερμοκρασία 16οC) και υγρασίας, για αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη μεσογειακή ζώνη (όπως στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Τουρκία, την Αλγερία και αλλού). Ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, αρκεί η θερμοκρασία να μη κατέρχεται πολύ και για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το μηδέν. Γι' αυτό και ιδιαίτερα κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργειά της είναι οι παραθαλάσσιες. Τα δένδρα φυτεύονται σε ευθείες σειρές ή σε ρομβοειδείς διατάξεις.
Ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του εδάφους η απόσταση μεταξύ των σειρών κυμαίνεται από 5 έως 8 μέτρα. Στην οικογενειακή αγροτική επιχείριση "eliesalexiou" , παράγουμε και διαθέτουμε χονδρική σε όλους ελιές από αγριελιά (…6936950699 και 2233092368 και 2233080655) και θα βρείτε τις ποικιλίες:

Αγουρομάνακο (μεσόκαρπη βρώσιμη και ελαιοποιήσιμη ποικιλία, μέση περιεκτικότητα καρπού σε λάδι 21-28% ,αντέχει στο ψύχος.)

Κορωνέικη (πολύ παραγωγική και ανθεκτική στις ξηροθερμικές περιοχές της χώρας μικρόκαρπη ελαιοποιήσιμη ποικιλία, υψηλή περιεκτικότητα καρπού σε λάδι)

Αθηνολιά (παραγωγικότατη και ανθεκτική στους παγετούς στις ορεινές περιοχές της χώρας , μικρόκαρπη ελαιοποιήσιμη ποικιλία, υψηλή περιεκτικότητα καρπού σε λάδι , φύεται στην Σπαρτη και σε όλη την Ελλάδα με πολύ μεγάλο υψόμετρο.)

Καλαμών (μεγαλόκαρπη βρώσιμη ποικιλία, χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαύρων κονσερβών , φύεται στην Καλαμάτα ,Αγρίνιο , Αταλάντη κλπ.)

Αμφίσσης ή Βολιώτικη (μεγαλόκαρπη και πολύ παραγωγική βρώσιμη ποικιλία, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πράσινων και μαύρων κονσερβών , αντέχει σε ψυχρό κλίμα και λαδοελιά με απόδοση 20-30%.)

Χαλκιδικής (μεγαλόκαρπη και πολύ παραγωγική βρώσιμη ποικιλία, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πράσινων και μαύρων κονσερβών , χρησιμοποιείται και για λάδι.)

Ισπανική (μεγαλόκαρπη βρώσιμη ποικιλία, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πράσινων κονσερβών αλλά σχετικά άνοστη με τις ελληνικές βρώσιμες ελιές.)

Μανάκι ή Κοθρεϊκη (μεγαλόκαρπη βρώσιμη και ελαιοποιήσιμη ποικιλία, μέση περιεκτικότητα καρπού σε λάδι 20 %, χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαύρων κονσερβών ,αντέχει στο ψύχος.)

Μεγαρίτικη (μεσαίου μεγέθους βρώσιμη και ελαιοποιήσιμη αρκετά παραγωγική ποικιλία, με περιεκτικότητα καρπού σε λάδι 21% -35%, (χρησιμοποιείται και για την παρασκευή πράσινων και μαύρων κονσερβών) η πιό αρχαία ήμερη ελιά και φύεται σε όλη την Ελλάδα και την βρίσκουμε ακόμη και στην Κριμαία ,όπου την είχαν μεταφέρει οι αρχαίοι Μεγαρείς ! Υπάρχει μια ελιά από την εποχή εκείνη ,ηλικίας 2500 ετων και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς !)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου