Λιγότερο από δύο δεκαετίες κράτησε η ιδιαίτερη εµπιστοσύνη των παραγωγών στον τοµέα του ελαιολάδου, αφού φέτος για πρώτη φορά η παγκόσµια έκταση ελαιώνων µειώθηκε, αντανακλώντας τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν στην οικονοµία του κλάδου, οι χαµηλές τιµές των τελευταίων ετών. Η ποιότητα του ελαιόλαδου είναι πλέον αυτή που μπορεί να σώσει την παραδοσιακή καλλιέργεια, καθώς και η προέλευσή της.Την τελευταία εικοσαετία, ο παγκόσµιος ελαιώνας αυξήθηκε κατά 1 εκατ. εκτάρια, κυρίως µε νέες φυτεύσεις πυκνής ή υπέρπυκνης δοµής, µε τις χώρες οι οποίες ασχολούνται µε την ελαιοκοµία να αυξάνονται από τις 46 στις 65.
Από τον ελαιώνα στο τραπέζι μας: Ο Ησίοδος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι καρποί οι οποίοι προορίζονταν για ελαιοποίηση, συνθλίβονταν μέσα σε ξύλινο γουδί, με ξυλινό γουδοχέρι. Τη σημασία της ελιάς και των προϊόντων της στη διατροφή κατά την αρχαιότητα μαρτυρεί ο Σοφοκλής, ο οποίος την αποκαλεί «παιδοτρόφον». Το ελαιόλαδο για μαγειρική χρήση ήταν πάντα πολύ καλής ποιότητας, ανάλογα με τις συνθήκες παραγωγής που επικρατούσαν σε κάθε τόπο.e-mail: alear1@otenet.gr eliesalexiou@hotmail.com
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020
Οι πυκνές και υπέρπυκνες φυτεύσεις εγκαταλείπονται απ' τους καλλιεργητές!
Λιγότερο από δύο δεκαετίες κράτησε η ιδιαίτερη εµπιστοσύνη των παραγωγών στον τοµέα του ελαιολάδου, αφού φέτος για πρώτη φορά η παγκόσµια έκταση ελαιώνων µειώθηκε, αντανακλώντας τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν στην οικονοµία του κλάδου, οι χαµηλές τιµές των τελευταίων ετών. Η ποιότητα του ελαιόλαδου είναι πλέον αυτή που μπορεί να σώσει την παραδοσιακή καλλιέργεια, καθώς και η προέλευσή της.Την τελευταία εικοσαετία, ο παγκόσµιος ελαιώνας αυξήθηκε κατά 1 εκατ. εκτάρια, κυρίως µε νέες φυτεύσεις πυκνής ή υπέρπυκνης δοµής, µε τις χώρες οι οποίες ασχολούνται µε την ελαιοκοµία να αυξάνονται από τις 46 στις 65.