Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ και ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ μετά την αγορά από το ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΛΙΑΣ !



1.   Το φυτώριο ελιάς από αγριελιά , το φυτεύουμε μέχρι το χώμα να σκεπάσει την αγριελιά , 35 πόντους περίπου.
  1. Το καλοκαίρι όσο το φυτό είναι μικρό ,το ραντίζουμε με DESIZ με φυτοφάρμακο για το μυγάκι που τρώει τις κορυφές και το ξεραίνει : Ραντίζουμε με DESIZ για τον πυρηνοτρήτη όταν το δέντρο ανθίσει (5 – 10 % ) περίπου, επίσης μπορούμε να  κάνουμε  συνδυασμό με ΑΤΟΝΙΚ για καρποδεση ή ΟΥΛΤΡΑΣΙΝΤ κάθε 15 -20 μέρες.
  2. Λίπασμα με την φύτευση , ρίχνουμε εξωτερικά μια χούφτα Φωσφορική αμμωνία και όταν χρειαστεί να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα ,θειική αμμωνία. Το κυριότερο είναι κατά την  φύτευση να ρίχνουμε μισή κουταλιά της σούπας ΜΥΚΟΡΙΖΑ ,μύκητες σε  σκόνη που βοηθά στην ριζοβολία και απολυμαίνει το έδαφος.
  3. Τα φυτώρια το καλοκαίρι πρέπει να ποτιστουν μέχρι να γίνουν 3-4 ετων στο χωράφι ,τουλάχιστον 2 κουβαδες το φυτό, 1-3 φορές τον μήνα.
  4.  Το μυστικό των παραδοσιακών καλλιεργητών για το ψύχος είναι ότι το χειμώνα από 20 Δεκέμβρη αν έχει καλό καιρό ή από τον Ιανουάριο στις Αλκυονίδες ψεκάζουμε με χαλκό (γαλαζόπετρα) σε δυνατή δόση(1,70-2,00%). 

Επίσης ραντίζουμε με βορδιγάλειο πολτό μετά από μεγάλη παγωνιά η χαλαζόπτωση και μια φορά από ( 1 ) Φεβρουαρίου έως ( 15 ) Μαρτίου. To Μάρτιο-Απρίλιο και όταν η θερμοκρασία ανέβει στους 15 – 20 βαθμούς, ψεκάζουμε πάλι με χαλκό σε χαμηλή δόση. Ο ψεκασμός αυτός συμπίπτει εποχιακά με την καταπολέμηση της βρωμούσας (καλοκόρης) με προϊόντα όπως το dimethoate. Συνδυάζουμε με διαφυλλικό λίπασμα που περιέχει και Βόριο.


ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ ΠΩΛΗΣΗ από το παραδοσιακό ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΛΙΑΣ από ΑΓΡΙΕΛΙΑ για να αντέχουν Α.Α.ΑΛΕΞΙΟΥ στην ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 135 Χλμ από Αθήνα πρίν την Αταλάντη.  ΤΗΛ. : 6936 950 699 Αργύρης / 2233092368/ 6936882064 κυρά Παναγιώτα. 


Η Αγριελιά είναι θάμνος μακρόβιος, στην ουσία αθάνατος ,αυτό είναι ένα προσόν που μεταφέρεται στο δένδρο που κάνουμε από αγριελιά και γι΄αυτό αντέχει σχεδόν παντού.
Τιμές 1 φυτωρίου ελιάς για το 2011- 2014--2016-2017:(Χονδρική για όλους)Α. Μονοετή 5-00-5,60 ευρώ  Β. Διετή 6,00 - 6,50   Γ. Τριετή 8,00 -8,50   Δ. Μεγαλύτερα φυτά από 10,00 - 70,00 (οχτώ χρόνων)  350 ευρώ των 20 και 700 ευρώ των 35 έως 49 ετών . Μεγαλύτερα Δένδρα έως 100 ετών 1400 ευρώ !


Για καλλίτερη επιτυχία στη φύτευση και την καλλιέργεια στο ΧΩΡΆΦΙ ή στο ΚΤΗΜΑ σας ΣΥΝΙΣΤΟΎΜΕ , ΜΟΝΟΕΤΗ - ΔΙΕΤΗ !

 Τριετή - Τεταρτοετή κλπ , μόνον εφόσον υπάρχει δυνατότητα ποτίσματος 4 φορές τον μήνα μέχρι το δένδρο να γίνει 7 ετών.  
  Το κυριότερο είναι κατά την  φύτευση να ρίχνουμε 

μισή κουταλιά της σούπας ΜΥΚΟΡΡΙΖΑ , μύκητες σε  σκόνη 

που βοηθούμ στην ριζοβολία και την απολύμανση του έδαφος.


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ μέθοδος , από αγριελιά για αντοχή και 
γρήγορη ανάπτυξη ....εμβολιάζουμε από το 1970.

Η Αγριελιά είναι θάμνος μακρόβιος, στην ουσία αθάνατος ,αυτό είναι ένα προσόν που μεταφέρεται στο δένδρο που κάνουμε από αγριελιά και γι΄αυτό αντέχει .


Στις αρχές Μαΐου και όταν το  πολύ 5% των ανθέων είναι ανοικτά ψεκάζουμε  για την ανθόβια γενιά του πυρηνοτρήτη  με βακίλους  ή  πυρεθρίνες.  
Συνδυάζουμε με  διαφυλλικό  λίπασμα που περιέχει και Βόριο.
Σε ένα περίπου μήνα όταν ο μικρός καρπός έχει το μέγεθος σκαγιού 3 – 4 χιλιοστών ραντίζουμε για την καρπόβια (και ίσως πιο επικίνδυνη) γενιά του πυρηνοτρήτρη με διάφορα προϊόντα που θα αναφερθούν αργότερα.
Για το  Δάκοξεκινάμε με έναν ψεκασμό σύμφωνα με τις οδηγίες των Γεωργικών προειδοποιήσεων. Η εποχή αυτή είναι γύρω στα τέλη Ιουλίου. Μπορούμε να ψεκάσουμε με dimethoate ή άλλα κατάλληλα σκευάσματα. Γύρω στα τέλη Αυγούστου μπορούμενα αναρτήσουμε τις παγίδες (από μία σε κάθε δένδρο εξωτερικής σειράς και κάθε δεύτερο δένδρο στις εσωτερικές σειρές) που θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά από 2 μήνες εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν.Το Σεπτέμβριο με τις πρώτες βροχές ραντίζουμε με χαλκούχο ή άλλο κατάλληλο μυκητοκτόνο για το κυκλοκόνιο  εφόσον όμως η συγκομιδή πρόκειται να γίνει μετά από 30 μέρες. Μετά τη συγκομιδή, επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό με χαλκό σε δυνατή δόση, όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-20º.

Για την λίπανση των ελαιώνων δεν υπάρχουν προκαθορισμένα σχήματα λίπανσης που να μπορούν να γενικευθούν.Κάθε ελαιοκομική περιοχή και κάθε ελαιώνας έχει τις δικές του απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες εξαρτώνται κι από την καλλιεργητική ιστορία του ελαιώνα: το κλάδεμα που έχει υποστεί, το μέγεθος της τελευταίας παραγωγής, η χημική σύσταση του εδάφους, οι βροχοπτώσεις, κ.ά.Γι αυτό θα περιοριστούμε στην αναφορά μερικών βασικών αρχών και κατευθύνσεων συμβουλεύοντας τους παραγωγούς να προστρέχουν στην τεχνική συμπαράσταση των γεωπόνων που γνωρίζουν την περιοχή κι ακόμη καλύτερα ή και τον ίδιο τον ελαιώνα.

Για τον υπολογισμό λοιπόν των αναγκών σε λιπάσματα πρέπει να παίρνονται υπόψη:

1.-Τα αποτελέσματα· των αναλύσεων του εδάφους, παρ’ ότι έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα εξ αιτίας της περιορισμένης αντιπροσωπευτικότητας της δειγματοληψίας.2.-Τα αποτελέσματα της φυλλοδιαγνωστικής (ανάλυση των φύλλων).3.- Την πείρα του καλλιεργητή ο οποίος είναι περισσότερο σε θέση να εκτιμήσει της ανάγκες του ελαιώνα βασιζόμενος στο μέγεθος της τελευταίας παραγωγής σε καρπό και στον όγκο των κλάδων που κόπηκαν κατά το κλάδεμα. Γιατί είναι φυσικό, αν τα δέντρα είχαν παράγει πολύ και κόφτηκαν και πολύ, να ’χουν μεγαλύτερη ανάγκη από θρεπτικές ουσίες.

Τα κυριότερα λιπαντικά στοιχεία: Τρία είναι τα κυριότερα λιπαντικά στοιχεία για την ελιά: το άζωτο, το Κάλι και ο Φώσφορος-Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι το λιόδεντρο είναι αρκετά ευαίσθητο και στην έλλειψη των ιχνοστοιχείων όπως το βόριο και το μαγγάνιο.

α) Το Άζωτο.Το ελαιόδεντρο είναι αχόρταγο σε άζωτο.Έχει υπολογιστεί ότι το ελαιόδεντρο ξοδεύει από 3 με 3,5 κιλά άζωτο για κάθε 100 κιλά καρπό, κι η έλλειψη αζώτου προκαλεί κιτρίνισμα των φύλλων και την πτώση τους.Η φυλλοδιαγνωστική βοηθάει σημαντικά για να καταλάβουμε τις ανάγκες του ελαιώνα. Οι ανάγκες του δέντρου απαιτούν μια περιεκτικότητα αζώτου 1,3-1,8 % επί της ξηράς ουσίας των φύλλων.

Η λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα πρέπει να γίνεται την περίοδο Δεκέμβρη-Γενάρη, γιατί η διαφοροποίηση των ματιών αρχίζει από τον Μάρτη και το άζωτο πρέπει να ’ναι στην διάθεση του δέντρου ενωρίτερα.Δεν πρέπει δε να ξεχνιέται ότι τα αζωτούχα λιπάσματα ξεπλένονται εύκολα. Γι αυτό συνιστάται να ρίχνονται στο έδαφος την εποχή που το δέντρο μπορεί να τα απορροφήσει.Είναι κι ο λόγος για τον οποίον πολλοί συμβουλεύουν να ρίχνονται σε λάκκο γύρω από το δέντρο.

β) Το Κάλι .Η έλλειψη καλίου στο λιόδεντρο εμφανίζεται όταν το ποσοστό είναι κάτω του 0,8% επί της ξηράς ουσίας στην ανάλυση των φύλλων. Η έλλειψη αυτή προκαλεί ζώνες νέκρωσης στα φύλλα ενώ το χρώμα τους γίνεται πιο ανοιχτό.

γ) Ο Φώσφορος .Είναι ιδιαίτερα απαραίτητος όταν τα εδάφη έχουν έλλειψη από οργανικές ουσίες.



      Η κυρά Παναγιώτα Αλεξίου, από τις πρώτες και παλιές εμβολιάστριες , διδάσκει στους νεώτερους, την καλλιέργεια και τον εμβολιασμό της άγριας ελιάς!
         








ΓΕΝΙΚΟ ΡΑΝΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ


1.  Ραντίζουμε με   DESIZ   για  τον  πυρινοτριφτη  όταν   το   δέντρο ανθίσει (  5 – 10 % ) περίπου, επίσης  μπορούμε να  κάνουμε  συνδυασμό   με ΑΤΟΝΙΚ  για καρποδεση

2. Το  δεύτερο   ράντισμα    για    τον   πυρινοτριφτη,    γίνεται    όταν  ο   καρπός   της   ελιάς γίνει σαν  φακή
 Ραντίζουμε    για    τον   ΔΑΚΟ   (   1 Η  )    και   (    30  )    Αυγούστου   με DESIZ
4. Επίσης    μπορούμε    να    ραντίσουμε    (  30  )    Σεπτεμβρίου    για    τον   ΔΑΚΟ  {  (  20  ) ημέρες    πριν    την    συγκομιδή   της   ελιάς  }
5. Για   την   βαμβακαδα    και   το    αραχνιασμα   στα   τρυφερά   βλαστάρια  ραντίζουμε  με DESIZ  όταν   παρουσιασθούν   προληπτικά
6. Για  το  κυκλοκονιο   ραντίζουμε   με  εξωχλωριουχο   χαλκό ή βορδιγάλειο  όταν   δούμε   μαύρα στίγματα   στα   φύλλα   της   ελιάς.   Επίσης   ραντίζουμε   με   βορδιγαλειο    πολτό   μετά   από   μεγάλη  παγωνιά   η  χαλαζόπτωση   και   μια   φορά  από (  1 )  Φεβρουαρίου   έως  (  15  )   Μαρτίου.

ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ με Βορδιγάλειο πολτό

Εμείς το παρασκευάζουμε λίγο πιο απλά: Με CuSO4 (θειϊκός 

χαλκός – γαλαζόπετρα) που αγοράζουμε από το συνεταιρισμό, το 


διαλύουμε (1%) σε νερό , στη συνέχεια ανακατεύουμε με λίγο 


ασβέστη και… έτοιμο!. Κυκλοφορούν στο εμπόριο και πάρα 


πολλά ιδιοσκευάσματα έτοιμα.



«Ο πολτός πρέπει να παρασκευάζεται τη μέρα που θα 
χρησιμοποιηθεί, σε πήλινο ή ξύλινο δοχείο (ποτέ σε σιδερένιο γιατί είναι διαβρωτικός), εξής: Την προηγούμενη μέρα, η αναγκαία ποσότητα CuSO4*5H2O (1 kg) τοποθετείται σε πάνινη σακούλα και αιωρείται στη μέση του δοχείου (100 l), όπου υπάρχει και η ανάλογη ποσότητα νερό (50 l). 
Τη μέρα του ψεκασμού παρασκευάζεται το διάλυμα του υδροξειδίου του ασβεστίου (1 kg CaO σε 10 l νερό) σε άλλο, μικρότερο κάδο. Ανακινείται καλά το διάλυμα του θειικού χαλκού με τη βοήθεια ενός ξύλου και στη συνέχεια σουρώνεται το ασβεστόγαλα του δεύτερου (μικρού) κάδου μέσα σε αυτό, προστίθεται νερό (στα 100 l) και αναδεύεται το σύνολο (πολτός). 

Ακολουθεί έλεγχος του pH, κατά τον οποίο ο χάρτης ηλιοτροπίου πρέπει να γίνει μπλε, διαφορετικά προστίθεται και άλλο υδροξείδιο του ασβεστίου. (Ανάλογα παρασκευάζεται και πολτός με 0.5% ή 2% σε θειικό χαλκό. Σε κάθε περίπτωση η χρησιμοποιούμενη ποσότητα CuSO4*5H2O και CaO είναι ίση) 

Μειονεκτήματα

Ο βορδιγάλειος πολτός είναι άριστο προστατευτικό μυκητοκτόνο, έχει όμως ορισμένα μειονεκτήματα: α) χρειάζεται προσοχή στην παρασκευή, β) η Παρασκευή του απαιτεί χρόνο και πρέπει να αρχίζει από την προηγούμενη ημέρα από τον ψεκασμό του, γ) έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί επιβράδυνση της βλαστήσεως σε πολλά είδη φυτών (τομάτα, αμπέλι κ.α.) Για τους παραπάνω λόγους έγιναν προσπάθειες να αντικατασταθεί με άλλα χαλκούχα σκευάσματα που να μην παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα μειονεκτήματα (π.χ. χρήση οξυχλωριούχου χαλκού 3Cu(OH)2CuCl2, υδροξείδιο του χαλκού Cu(OH)2).»

Ο οξυχλωριούχος χαλκός κάνει για τη βιολογική γεωργία αλλά χρησιμοποιείται για τη καταπολέμηση του περονόσπορου. Είναι σχετικά μη τοξικός για τις μέλισσες και τοξικός για τα ψάρια και τα παραγωγικά ζώα. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ (δική μου): ο οξυχλωριούχος χαλκός είναι πολύ ισχυρότερος του θειϊκού χαλκού αλλά έχει το μειονέκτημα ότι «καταστρέφει ανεπανόρθωτα κάθε υδάτινο περιβάλλον» (έτσι γράφει η συσκευασία). 

Κάποια παρασκευάσματα τύπου θειοχαλκίνη δεν περιέχουν, όπως πολλοί νομίζουν θειϊκό χαλκό και θειάφι, αλλά οξυχλωριούχο χαλκό και γι’ αυτό τα αποφεύγουμε.

Ο οξυχλωριούχος χαλκός, ανήκει στα βιολογικά μυκητοκτόνα, όπως και ο βορδιγάλειος πολτός, και το υδροξείδιο του χαλκού.Συγκεκριμένα ο οξ. χαλ. δεν είναι τοξικόςστις μέλισσες, αλλα είναι στα ψάρια.Εγώ από την πτώση των φύλλων και μέχρι τέλους Ιανουαρίου προσπαθώ ψεκάσω με υδροξείδιο του χαλκού που είναι πιο δραστικό και μετά Άνοιξη με οξυχλωριούχο χαλκό που είναι και πιο φτηνός.  


Δεν ψεκάζω στα ανθισμένα.

ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ από ΑΓΡΙΕΛΙΑ : ΑΡΓΥΡΗΣ.Α.ΑΛΕΞΙΟΥ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΑΓΑΝΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑ 135 xλμ απο ΑΘΗΝΑ -22330 92368 -6936950699 http://greeceoliveoil.blogspot.gr/