Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Οδηγίες σχετικά με την βιολογική καλλιέργεια της ελιάς.

 

Θα αναφερθούν παρακάτω χρήσιμες οδηγίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο σχετικά με την βιολογική καλλιέργεια της ελιάς.

Όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας των ελαιοκομικών προϊόντων πιστεύουν ακράδαντα ότι η ποιότητα των ελαιοπροϊόντων μπορεί να είναι καλύτερη, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια και χρησιμοποιώντας μεθόδους που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς βασίζεται σε μεθόδους αναζωογόνησης του εδάφους του ελαιώνα, στην ανακύκλωση των υποπροϊόντων και άλλων διαθέσιμων οργανικών υλικών και στην αναπαραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος. Είναι η μέθοδος ελαιοπαραγωγής που στοχεύει στην παραγωγή μιας άριστης ποιότητας ελαιόλαδου, απαλλαγμένου από υπολείμματα αγροχημικών, που υποσκάπτουν την υγεία, και περιορίζει τη μόλυνση με αγροχημικά του εδάφους, του νερού και του αέρα. Συντελεί στη διατήρηση της ποικιλότητας πολύτιμων φυτών, ζώων και γενετικού υλικού.


ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ με Βορδιγάλειο πολτό


Εμείς το παρασκευάζουμε λίγο πιο απλά: Με CuSO4 (θειϊκός χαλκός – γαλαζόπετρα) που αγοράζουμε από το συνεταιρισμό, το διαλύουμε (1%) σε νερό , στη συνέχεια ανακατεύουμε με λίγο ασβέστη και… έτοιμο!. Κυκλοφορούν στο εμπόριο και πάρα πολλά ιδιοσκευάσματα έτοιμα.
«Ο πολτός πρέπει να παρασκευάζεται τη μέρα που θα χρησιμοποιηθεί, σε πήλινο ή ξύλινο δοχείο (ποτέ σε σιδερένιο γιατί είναι διαβρωτικός), εξής: Την προηγούμενη μέρα, η αναγκαία ποσότητα CuSO4*5H2O (1 kg) τοποθετείται σε πάνινη σακούλα και αιωρείται στη μέση του δοχείου (100 l), όπου υπάρχει και η ανάλογη ποσότητα νερό (50 l). Τη μέρα του ψεκασμού παρασκευάζεται το διάλυμα του υδροξειδίου του ασβεστίου (1 kg CaO σε 10 l νερό) σε άλλο, μικρότερο κάδο. Ανακινείται καλά το διάλυμα του θειικού χαλκού με τη βοήθεια ενός ξύλου και στη συνέχεια σουρώνεται το ασβεστόγαλα του δεύτερου (μικρού) κάδου μέσα σε αυτό, προστίθεται νερό (στα 100 l) και αναδεύεται το σύνολο (πολτός). Ακολουθεί έλεγχος του pH, κατά τον οποίο ο χάρτης ηλιοτροπίου πρέπει να γίνει μπλε, διαφορετικά προστίθεται και άλλο υδροξείδιο του ασβεστίου. (Ανάλογα παρασκευάζεται και πολτός με 0.5% ή 2% σε θειικό χαλκό. Σε κάθε περίπτωση η χρησιμοποιούμενη ποσότητα CuSO4*5H2O και CaO είναι ίση)
Μειονεκτήματα
Ο βορδιγάλειος πολτός είναι άριστο προστατευτικό μυκητοκτόνο, έχει όμως ορισμένα μειονεκτήματα: α) χρειάζεται προσοχή στην παρασκευή, β) η Παρασκευή του απαιτεί χρόνο και πρέπει να αρχίζει από την προηγούμενη ημέρα από τον ψεκασμό του, γ) έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί επιβράδυνση της βλαστήσεως σε πολλά είδη φυτών (τομάτα, αμπέλι κ.α.) Για τους παραπάνω λόγους έγιναν προσπάθειες να αντικατασταθεί με άλλα χαλκούχα σκευάσματα που να μην παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα μειονεκτήματα (π.χ. χρήση οξυχλωριούχου χαλκού 3Cu(OH)2CuCl2, υδροξείδιο του χαλκού Cu(OH)2).»
Ο οξυχλωριούχος χαλκός κάνει για τη βιολογική γεωργία αλλά χρησιμοποιείται για τη καταπολέμηση του περονόσπορου. Είναι σχετικά μη τοξικός για τις μέλισσες και τοξικός για τα ψάρια και τα παραγωγικά ζώα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ (δική μου): ο οξυχλωριούχος χαλκός είναι πολύ ισχυρότερος του θειϊκού χαλκού αλλά έχει το μειονέκτημα ότι «καταστρέφει ανεπανόρθωτα κάθε υδάτινο περιβάλλον» (έτσι γράφει η συσκευασία). Κάποια παρασκευάσματα τύπου θειοχαλκίνη δεν περιέχουν, όπως πολλοί νομίζουν θειϊκό χαλκό και θειάφι, αλλά οξυχλωριούχο χαλκό και γι’ αυτό τα αποφεύγουμε.

Ο οξυχλωριούχος χαλκός, ανήκει στα βιολογικά μυκητοκτόνα, όπως και ο βορδιγάλειος πολτός, και το υδροξείδιο του χαλκού.
Συγκεκριμένα ο οξ. χαλ. δεν είναι τοξικός στις μέλισσες, αλλά είναι στα ψάρια.Εγώ από την πτώση των φύλλων και μέχρι τέλους Ιανουαρίου προσπαθώ ψεκάσω με υδροξείδιο του χαλκού που είναι πιο δραστικό και μετά Άνοιξη με οξυχλωριούχο χαλκό που είναι και πιο φτηνός. Δεν ψεκάζω στα ανθισμένα.



ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ από ΑΓΡΙΕΛΙΑ : ΑΡΓΥΡΗΣ.Α.ΑΛΕΞΙΟΥ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΑΓΑΝΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑ 135 xλμ απο ΑΘΗΝΑ -22330 92368 -6936950699 http://greeceoliveoil.blogspot.gr/


Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Φυτώρια ελιάς από αγριελιά για να ΑΝΤΕΧΟΥΝ σε κρύο και σε ψύχος, αλλά και στις δύσκολες συνθήκες ανυδρίας και ξηρασίας.








ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΛΙΑΣ , ΤΥΠΟΥ ΓΛΑΣΤΡΑΣ από ΑΓΡΙΕΛΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ και ΞΕΚΙΝΗΣΕ απο την ΤΡΑΓΑΝΑ Φθιώτιδας, 135 χιλιόμετρα απο την ΑΘΗΝΑ.

Από το 1970 προμηθεύουμε φυτώρια ελιάς από γνήσια αγριελιά, σε όλη την Ελλάδα , για αντοχή και γρήγορη παραγωγή!
 Για το 2015-2016 - 2017 στην ίδια τιμή από το 2007, μονοετή  5,00-5,50 - διετή 6,00-6,50 - τριετή 7 και 4-5 ετών 10-14,00 ευρώ. Μεγάρων για αντοχή και έξτρα παρθένο λάδι - Αμφίσης για κονσερβολιά και παρθένο ελαιόλαδο , Καλαμών για την πιο εμπορεύσιμη βρώσιμη και όλες οι ποικιλίες της Ελλάδας ! 
Από φέτος διατίθεται και αγριελιά έως 2 ετών, 4,50 -5,50 ευρώ ,για καλλιέργεια αγριελιάς , που το λάδι της είναι επικερδές (40-70 ευρώ το λίτρο) ! 
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΛΙΑΣ 5 - 6 - 7 - 8 - 9 -10 - 15 - 20 - 28 ετών από 35-70-90-140 ευρώ έως -700-1400  ΤΗΛ. 2233092368 - 6936950699 - 6936882064

 Η ελιά σίγουρα μ΄ αυτόν τον τρόπο αποδίδει καρπό από τον 3ο-4ο χρόνο και είναι ανθεκτική σε παγετό και καύσωνα !!! αντίθετα με μοσχεύματα και παραφυάδες που κάνουν φθηνότερα (2-3-4 ευρώ), τα φυτώρια ελιάς με μοσχεύματα και παραφυάδες, έχουν καρπό μετά από 9 - 15 χρόνια και δεν αντέχουν.....

Γι αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ στο τι αγοράζετε.... ...ένα απλό τεστ είναι να βγάλετε 1 ελιά (από την γλάστρα της) και θα δείτε αν είναι από αγριελιά .... αν είναι αγριελιά , το ριζικό σύστημα θα είναι χονδρό τουλάχιστον σαν μια γροθιά και περισσότερο και με σχηματισμένο κορμό που είναι εμβολιασμένος... άν έχει απλά λίγα "μουστάκια" είναι μόσχευμα..... γι αυτό αξίζει να την χαλάσετε (την γλάστρα του) επιτόπου , ενός δενδρυλλίου αξίας 3 ή 5 ευρώ για να δείτε.... 
προσοχή η τιμή του μπορεί να είναι και ίδια με την ελιά απο αγριελιά (5.50 -7 ευρώ) αλλά η ελιά δεν είναι ίδια ....δείτε το ριζικό σύστημα......της αγριελιάς είναι  15-20 φορές μεγαλύτερο.

Η Αγριελιά είναι θάμνος μακρόβιος, στην ουσία αθάνατος ,αυτό είναι ένα προσόν που μεταφέρεται στο δένδρο που κάνουμε από αγριελιά και γι΄αυτό αντέχει . 
Έχει πολλά κλαδιά, στρεβλά που όταν ξεραθούν δημιουργούνται παραβλαστήματα από το υπόγειο τμήμα του βλαστού και το δένδρο συνεχίζει τη ζωή του. Τα φύλλα της είναι μικρά, αντίθετα, βραχύμισχα, ωοειδή, με σκουροπράσινο χρώμα από πάνω και αργυρόλευκο από κάτω. Το αργυρό χρώμα στο κάτω μέρος του φύλλου της ελιάς οφείλεται στο μεγάλο αριθμό πολυκύτταρων λεπιοειδών τριχών που υπάρχουν στην κάτω επιδερμίδα. Οι καρποί της είναι μικρές μαύρες δρύπες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι. Είναι το ονομαστό "αγριόλαδο", που χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως φάρμακο, σε δερματικές και άλλες παθήσεις. .

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ποικιλίες ελιάς στην Ελλάδα.






Ποικιλίες ελιάς

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ελιών. Ανάμεσα τους οι πιο γνωστές και οι πιο συνηθισμένες είναι η Λαδολιά ή Μεγαρίτικη , το Μανάκι, η Κορωνέικη , η Αθηνολιά,η Αμφίσσης και η Καλαμών  . Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης όλοι οι καρποί των ελιών αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε βιολετί και τέλος σε μαύρο.Τα γευστικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου εξαρτώνται κυρίως από ποιο στάδιο ωρίμανσης συλλέγεται η ελιά βάση του χρώματος της. Ελαιόλαδο προερχόμενο από πράσινες και βιολετί ελιές περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα αρωματικών συστατικών έχοντας έντονη φρουτώδη γεύση πχ Μεγάρων, Κορωνέικη και η Αθηνολιά .

Αντιθέτως, όσο ωριμάζει ο καρπός της ελιάς, η ποσότητα των αρωματικών συστατικών μειώνεται. Ελαιόλαδο που προέρχεται από βιολετί και μαύρες ελιές έχει απαλότερη γεύση και άρωμα που θυμίζει φρούτα όπως μήλο, ντομάτα και μερικές φορές αμύγδαλο.


Μεγαρίτικη (Λαδολιά)
Η Μεγαρίτικη ελιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε υψόμετρο ως και 700 - 900 μ. Είναι όμως δένδρο απαιτητικό σε εδάφη με σχετική υγρασία και ψύχος. Ευδοκιμεί επίσης σε εδάφη βαθιά και γόνιμα, ενώ, για να αποδώσει τα μέγιστα έχει ανάγκη από απλές καλλιεργητικές φροντίδες.H Mεγαρική ποικιλία αναπτύσσεται σε μέτριο έως μεγάλο δένδρο ορθόκλαδο, ύψους 5 – 10 μέτρων. Φέρει φύλλα πράσινα στην άνω επιφάνεια και φαιοπράσινα στην κάτω. Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό, μέσο βάρος 3,3 gr (2,5 – 5 gr) και φέρει θηλή. Συνήθως παρενιαυτοφορεί, είναι διπλής χρήσης. Έτσι, συλλέγεται για την παραγωγή λαδιού πολύ καλής ποιότητας, καθώς η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει συνήθως από 25% έως 35% με χαμηλά έως και καθόλου οξέα.

ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ ΠΩΛΗΣΗ από το παραδοσιακό ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΛΙΑΣ από ΑΓΡΙΕΛΙΑ για να αντέχουν Α.Α.ΑΛΕΞΙΟΥ στην ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 135 Χλμ από Αθήνα πρίν την Αταλάντη.  ΤΗΛ. : 6936 950 699 Αργύρης / 2233092368/ 6936882064 κυρά Παναγιώτα.
Η Αγριελιά είναι θάμνος μακρόβιος, στην ουσία αθάνατος ,αυτό είναι ένα προσόν που μεταφέρεται στο δένδρο που κάνουμε από αγριελιά και γι΄αυτό αντέχει σχεδόν παντού.

Τιμές 1 φυτωρίου ελιάς για το 2011- 2014--2016-2017:(Χονδρική για όλους)
Α. Μονοετή 5-00-5,60 ευρώ  Β. Διετή 6,00 - 6,50   Γ. Τριετή 8,00 -8,50   Δ. Μεγαλύτερα φυτά από 10,00 - 70,00 (οχτώ χρόνων)  350 ευρώ των 20 και 700 ευρώ των 35 έως 49 ετών . Μεγαλύτερα Δένδρα έως 100 ετών 1400 ευρώ !

 Για καλλίτερη επιτυχία στη φύτευση και την καλλιέργεια στο ΧΩΡΆΦΙ ή στο ΚΤΗΜΑ σας ΣΥΝΙΣΤΟΎΜΕ , ΜΟΝΟΕΤΗ - ΔΙΕΤΗ ! Τριετή - Τεταρτοετή κλπ , μόνον εφόσον υπάρχει δυνατότητα ποτίσματος 4 φορές τον μήνα μέχρι το δένδρο να γίνει 7 ετών.  

  Το κυριότερο είναι κατά την  φύτευση να ρίχνουμε μισή κουταλιά της σούπας ΜΥΚΟΡΡΙΖΑ , μύκητες σε  σκόνη που βοηθά στην ριζοβολία και απολυμαίνει το έδαφος.

Κορωνέικη

Χρονιά του ελληνικού ελαιολάδου το 2015.






Καθώς πλησιάζει η έναρξη της σοδειάς των ελιών τον Οκτώβριο, ορισμένοι Ελληνες επιχειρηματίες βλέπουν μία σπάνια ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από την Ισπανία και την Ιταλία, που είναι η πρώτη και δεύτερη παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η κακοκαιρία, μία μυστηριώδης ασθένεια των ελαιόδεντρων και μία μύγα που κολλά στις ελιές έχουν αποδεκατίσει τους ελαιώνες στην Ιταλία. Σχεδόν το ένα δέκατο από τα 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην περιοχή της Puglia έχουν μολυνθεί με μία ασθένεια που την αποκάλεσαν «έμπολα των ελιών», η οποία σκοτώνει με αργό ρυθμό τα δέντρα. Ως αποτέλεσμα, οι Ιταλοί παραγωγοί ελαιολάδου αναμένουν μία ακόμη κακή περίοδο -μετά την πτώση 34% που είχε η παραγωγή τους στην περίοδο 2014-15- στους 302.000 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στη Μαδρίτη. Η παραγωγή στην Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από 50%, στους 825.700 τόνους στην τελευταία περίοδο και θα παραμείνει πιθανόν συμπιεσμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.