ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ ΠΩΛΗΣΗ από το παραδοσιακό ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΛΙΑΣ από ΑΓΡΙΕΛΙΑ για να αντέχουν Α.Α.ΑΛΕΞΙΟΥ στην ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 135 Χλμ από Αθήνα πρίν την Αταλάντη. ΤΗΛ. : 6936 950 699 Αργύρης / 2233092368/ 6936882064 κυρά Παναγιώτα.
Η Αγριελιά είναι θάμνος μακρόβιος, στην ουσία αθάνατος ,αυτό είναι ένα προσόν που μεταφέρεται στο δένδρο που κάνουμε από αγριελιά και γι΄αυτό αντέχει σχεδόν παντού.
Τιμές 1 φυτωρίου ελιάς για το 2011- 2014--2016-2017:(Χονδρική για όλους)
Α. Μονοετή 5-00-5,60 ευρώ Β. Διετή 6,00 - 6,50 Γ. Τριετή 8,00 -8,50 Δ. Μεγαλύτερα φυτά από 10,00 - 70,00 (οχτώ χρόνων) 350 ευρώ των 20 και 700 ευρώ των 35 έως 49 ετών . Μεγαλύτερα Δένδρα έως 100 ετών 1400 ευρώ !
Για καλλίτερη επιτυχία στη φύτευση και την καλλιέργεια στο ΧΩΡΆΦΙ ή στο ΚΤΗΜΑ σας ΣΥΝΙΣΤΟΎΜΕ , ΜΟΝΟΕΤΗ - ΔΙΕΤΗ ! Τριετή - Τεταρτοετή κλπ , μόνον εφόσον υπάρχει δυνατότητα ποτίσματος 4 φορές τον μήνα μέχρι το δένδρο να γίνει 7 ετών.
Το κυριότερο είναι κατά την φύτευση να ρίχνουμε μισή κουταλιά της σούπας ΜΥΚΟΡΡΙΖΑ , μύκητες σε σκόνη που βοηθά στην ριζοβολία και απολυμαίνει το έδαφος.
Παραγωγή ελαιοδένδρων στην ΤΡΑΓΑΝΑ με αγριελιά ,ενώ σε όλη την υπόλοιπη ΕΛΛΑΔΑ ...με άλλους τεχνικούς τρόπους , όπως με μοσχεύματα και παραφυάδες... που στοιχίζουν λιγότερο και αποδίδουν μετά από πολλά χρόνια καρπό και δεν αντέχουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η καλλιέργεια της ελιάς στην Τραγάνα Φθιώτιδας εξακολουθεί να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο από αγριελιά κατά 99% .
Δηλαδή με τον εμβολιασμό κάθε ποικιλίας σε υποκείμενο αγριελιάς, το οποίο τοποθετείται σε σακούλα τύπου γλάστρας και μεγαλώνει εκεί για ενα - δυο - τρια - τέσσερα ,το πολύ χρόνια οπότε είναι έτοιμο προς διάθεση.
Οι ποικιλίες που παράγονται στα φυτώρια ελιάς στην Τραγάνα είναι οι εξής:
Αμφίσσης ή κονσερβολιά: στρογγυλός μεγάλος καρπός, επιτραπέζια και λαδοελιά. Καλή αντοχή στο ψύχος ,διπλης χρήσης η "βασίλισα" των ελιών , λόγω εξαιρετικής απόδοσης.
Μεγάρων: Μεσόκαρπη,ωοειδές σχήμα μέτριος καρπός, διπλής χρήσης , δηλ. λαδοελιά και επιτραπέζια , πράσινη ή μαύρη. Άριστη αντοχή στο ψύχος και τον καύσωνα.Φύεται σ΄όλη την Ελλάδα , ποικιλία διαδεδομένη στην Αττική ,Βοιωτία (Παρνασσό) , Φθιώτιδα , Ήπειρο και την Πελοπόννησο
Καλαμών: καμπουρωτός μεγάλος καρπός, βασικά θεωρείται η καλύτερη επιτραπέζια και με μεγάλη εμπορική αξία γιατί είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο . Πολύ καλή αντοχή στο ψύχος, μεγάλη αντοχή στην υγρασία.
Τσουνάτη ή μαστοειδής αλλιώς αθηνολιά. Ποικιλία διαδεδομένη κυρίως στην Κρήτη και Στερεά Ελλάδα . Δέντρο που φθάνει τα 10 μέτρα ύψος, με μυτερά φύλλα. Ο καρπός είναι μικρός και κωνικός, λίγο καμπουρωτός, μαύρος ή μαύρος-μωβ όταν είναι ώριμος. Περιεκτικότητα σε λάδι 28-35%. Η ποικιλία αυτή αντέχει στο ψύχος και μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και σε υψόμετρο 1000.
Ισπανική: εντυπωσιακά μεγάλος καρπός,επιτραπέζια,άννοστος αλλά πολύ μεγάλος. Μέτρια αντοχή στο ψύχος.
Χαλκιδικής: Μεσόκαρπη,διπλής χρήσης. Ανθεκτική στο ψύχος ,"ξαδέλφη" της μεγαρίτικης.
Μανάκι ή Κοθρεϊκή: Μεσόκαρπη,διπλής χρήσης. Μέτρια αντοχή στο ψύχος.
Κορωνέϊκη: Μικρόκαρπη, Λαδοελιά μικρότερη "έκδοση" της Μεγαρίτικης. Μέτρια αντοχή στο ψύχος.
Αλεξ/πόλεως ή Μάκρης: Μεσόκαρπη, διπλής χρήσης "αδελφή" της Μεγαρίτικης. Πολύ καλή αντοχή στο ψύχος.
Σε µια σειρά από πειράµατα που έγιναν για τη διερεύνηση της παθογένειας αντιπροσωπευτικών αποµονώσεων από τον ελληνικό πληθυσµό του Pseudomonas syringae subsp. savastanoi, οι Παναγόπουλος και Καµινιάρης (1992) εξέτασαν τη συµπεριφορά 6 ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται ευρέως στη χώρα. Όλες οι ποικιλίες εµφάνιζαν την ίδια ευπάθεια σε όλες τις αποµονώσεις που ήταν υπό εξέταση. Όµως, σε συνθήκες αγρού η µικρόκαρπη ποικιλία Κορονέικη ήταν η µόνη έντονα προσβεβληµένη από την καρκίνωση. Αυτή είναι η µόνη ποικιλία παραγωγής λαδιού στη χώρα µας και συνήθως συγκοµίζεται µε ραβδισµό. Η µεγαλόκαρπη ποικιλία Κονσερβολιά ή Αμφίσης ήταν επίσης ευπαθής σε συνθήκες αγρού και µπορεί να εµφανίσει έντονα το σύµπτωµα της κηλίδωσης των καρπών όταν επικρατεί βροχερός καιρός κατά την περίοδο Ιουνίου και Ιουλίου. Κάποιες από τις υπόλοιπες ποικιλίες όπως η Καλαµών και Μεγαρείτικη ήταν ελάχιστα η και καθόλου µολυσµένες από την καρκίνωση. Η άγρια ελιά που χρησιµοποιήθηκε στα τεστ ήταν απρόσβλητη στις αποµονώσεις. Οι αποµονώσεις από πικροδάφνη και γιασεµί ήταν µολυσµατικές στην ελιά αλλά οι αποµονώσεις από ελιά δεν µόλυναν την πικροδάφνη.
ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΛΙΑΣ , ΤΥΠΟΥ ΓΛΑΣΤΡΑΣ απο ΑΓΡΙΕΛΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ και ΞΕΚΙΝΗΣΕ απο την ΤΡΑΓΑΝΑ Φθιώτιδας, 135 χιλιόμετρα απο την ΑΘΗΝΑ.
Η ελιά σίγουρα μ΄ αυτόν τον τρόπο αποδίδει καρπό από τον 3ο-4ο χρόνο και είναι ανθεκτική σε παγετό και καύσωνα !!! αντίθετα με μοσχεύματα και παραφυάδες που κάνουν φθηνότερα (2-3-4 ευρώ), τα φυτώρια ελιάς με μοσχεύματα και παραφυάδες, έχουν καρπό μετά από 9 - 15 χρόνια και δεν αντέχουν.....
Γι αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ στο τι αγοράζετε.... ...ένα απλό τεστ είναι να βγάλετε 1 ελιά (από την γλάστρα της) και θα δείτε αν είναι από αγριελιά .... αν είναι αγριελιά , το ριζικό σύστημα θα είναι χονδρό τουλάχιστον σαν μια γροθιά και περισσότερο και με σχηματισμένο κορμό που είναι εμβολιασμένος... αν έχει απλά λίγα "μουστάκια" είναι μόσχευμα..... γι αυτό αξίζει να χαλάσετε (την γλάστρα του) επιτόπου ,ενός δενδρύλλιου αξίας 3 ή 5 ευρώ για να δείτε....
προσοχή η τιμή του μπορεί να είναι και ίδια με την ελιά απο αγριελιά (5.50 -7 ευρώ) αλλά η ελιά δεν είναι ίδια ....δείτε το ριζικό σύστημα......
Τα φυτώρια ελιάς στην Τραγάνα από αγριελιά, που γίνονται από την μικρή οικογενειακή γεωργική επιχείρηση των γονιών του αρχιτέκτονα Αργύρη Αλεξίου (τηλ. 6936950699) εδώ και 40 χρόνια, γίνoνται ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο... με εμβολιασμό αγριελιάς για καλύτερα αποτελέσματα πιο γρήγορη καρποφορία και μεγάλη αντοχή στο ψύχος....και την ξηρασία .Τα ελαιόδενδρα, που αναπτύσσονται στο φυτώριο μας, είναι ήδη προσαρμοσμένα στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του τόπου μας, με αντοχή εώς και -21o C και περισσότερο, αρκεί το μπόλι να φυτευτεί κι αυτό τουλάχιστον 10-15 πόντους στο έδαφος και συνολικά 30- 40 πόντους.Το οικογενειακό μας παραδοσιακό φυτώριο ΕΦΟΔΙΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΦΥΤΩΡΙΑ της περιοχής της Στερεάς Ελλάδας και γίνεται πώληση ελαιόδενρων σε όλους σας χονδρική, από 5 - 6 ευρώ κρατώντας τις τιμές χαμηλά από το 2007..
Το παραδοσιακό μας ( από το 1972) φυτώριο ελιάς του πατέρα μου , μου έμαθε πολλά , η δυναμικότητα του δικού μας φυτωρίου ελιάς φτάνει τα 25.000 δενδρύλλια ετησίως,με την σύγχρονη μέθοδο "τύπου γλάστρας " από αγριελιά .....έχει όλες τις ποικιλίες , αμφίσσης, μεγάρων, καλαμών. κορωναίικη, Χαλκιδικής κλπ. και ξεκινάνε οι τιμές για το 2011-14 μονοετή 5,00 - 5,50 ευρω ύψους 1,00 - 1,20 μ. και διετή 5,60 - 6,30 ευρώ ύψους 1,40 - 1,80 μ. και 8 ευρώ τα τριετή και 12 ευρώ τα 4ετη, που δεν συνιστούνται τα 3ετη και 4ετη για φύτευση στο χωράφι γιατί χρειάζονται κάθε βδομάδα πότισμα για 2-3 χρόνια, αλλά μόνο στο σπίτι ,στον κήπο, για διακόσμηση ή γενικά όπου υπάρχει ευκολία για πότισμα, κατευθείαν από το κτήμα - Φυτώριο μας , χονδρική τιμή σε όλους ή σας τα μεταφέρουμε εμείς με επιβάρυνση 10 λεπτά το χιλιόμετρο(τα καύσιμα)... σε ολη την ΕΛΛΑΔΑ και το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ...απο το φυτώριο ελιάς Α.Α.ΑΛΕΞΙΟΥ στην ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ....κινητό 0030/6936950699 - σταθερο 2233092368 / 2233092491....
Η καλλιέργεια γίνεται σε εκτάσεις ελεγμένες από ειδικούς γεωπόνους και υπηρεσίες του υπουργείου γεωργίας και έχει ο κάθε καλλιεργητής την άδεια του και τον αριθμό μητρώου καλλιεργητή ελαιοδενδρύλλιων .
Η δυναμικότητα των φυτωρίων ξεκινά απο 3.000 και φτάνει τα 150.000 δενδρύλλια ετησίως και γενικότερα στην Τραγάνα 1.000.000 δένδρα τουλάχιστον .
Το μυστικό των παραδοσιακών καλλιεργητών για το ψύχος είναι ότι το χειμώνα από 20 Δεκέμβρη αν έχει καλό καιρό ή από τον Ιανουάριο στις Αλκυονίδες ψεκάζουμε με χαλκό σε δυνατή δόση 2-2,5%. Επίσης ραντίζουμε με βορδιγαλειο πολτό μετά από μεγάλη παγωνιά η χαλαζόπτωση και μια φορά ( 1 ) Φεβρουαρίου έως ( 15 ) Μαρτίου.
Το Μάρτιο-Απρίλιο και όταν η θερμοκρασία ανέβει στους 15 – 20 βαθμούς, ψεκάζουμε πάλι με χαλκό σε χαμηλή δόση. Ο ψεκασμός αυτός συμπίπτει εποχιακά με την καταπολέμηση της βρωμούσας (καλοκόρης) με προϊόντα όπως το dimethoate. Συνδυάζουμε με διαφυλλικό λίπασμα που περιέχει και Βόριο.
Στις αρχές Μαΐου και όταν το πολύ 5% των ανθέων είναι ανοικτά ψεκάζουμε για την ανθόβια γενιά του πυρηνοτρήτη με βακίλους ή πυρεθρίνες. Συνδυάζουμε με διαφυλλικό λίπασμα που περιέχει και Βόριο.
Σε ένα περίπου μήνα όταν ο μικρός καρπός έχει το μέγεθος σκαγιού 3 – 4 χιλιοστών ραντίζουμε για την καρπόβια (και ίσως πιο επικίνδυνη) γενιά του πυρηνοτρήτρη με διάφορα προϊόντα που θα αναφερθούν αργότερα
Για το Δάκο ξεκινάμε με έναν ψεκασμό σύμφωνα με τις οδηγίες των Γεωργικών προειδοποιήσεων. Η εποχή αυτή είναι γύρω στα τέλη Ιουλίου. Μπορούμε να ψεκάσουμε με dimethoate ή άλλα κατάλληλα σκευάσματα. Γύρω στα τέλη Αυγούστου μπορούμενα αναρτήσουμε τις παγίδες (από μία σε κάθε δένδρο εξωτερικής σειράς και κάθε δεύτερο δένδρο στις εσωτερικές σειρές) που θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά από 2 μήνες εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν.
Το Σεπτέμβριο με τις πρώτες βροχές ραντίζουμε με χαλκούχο ή άλλο κατάλληλο μυκητοκτόνο για το κυκλοκόνιο εφόσον όμως η συγκομιδή πρόκειται να γίνει μετά από 30 μέρες. Μετά τη συγκομιδή, επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό με χαλκό σε δυνατή δόση, όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-20º.
Καλλιέργεια
Η καλλιέργεια της ελιάς για εμπορική εκμετάλλευση γίνεται γενικά σε δύο ζώνες μεταξύ 30ο και 45΄βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 30ο και 40ο νότιο γεωγραφικό πλάτος όπου επικρατούν οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την καρποφορία της και γενικότερα στην Μεσόγειο.